Onze wereld

Kwassa Films in Cannes: vreugde, maar ook zorgen

Als het Festival van Cannes dit jaar gewoon doorgegaan was, had de rode loper ongetwijfeld groen gekleurd, want een van de door BNP Paribas Fortis Film Finance gesteunde films haalde de officiële selectie 2020. Dixit Today sprak met Annabella Nezri, producent en oprichter van Kwassa Films, over die productie en over de toestand in de sector na de coronacrisis.

We koesteren hoge verwachtingen voor de heropening van de filmzalen, ook al weten we niet of het publiek op de afspraak zal zijn Annabella Nezri
Producent en oprichter van Kwassa Films

Annabella, vertel wat meer over je productiehuis.
"Kwassa Films bestaat nog maar zes jaar en hoewel de realisatie van een film lang kan duren, hebben we toch al heel wat producties op onze naam staan: langspeelfilms, documentaires, kortfilms … Dit jaar brachten we  'Jumbo' uit, een Belgische film die in de prijzen viel op de Berlinale Generation 2020 en de selectie haalde voor het prestigieuze Sundance-festival in de VS. We lanceerden ook 'Losers Revolution', een 100% Belgische komedie à la ‘The Hangover’ met onder meer Kody en Thomas Ancora."

Je film 'Si le vent tombe' haalde de selectie in Cannes – een mooie beloning, toch?
"Fantastisch nieuws, inderdaad. Cannes is een van de grootste internationale markten. Het is voor producenten van cruciaal belang, vooral voor de verkoop, want het is daar dat je partners vindt.

Een eventuele afgelasting van het festival dit jaar had een grote ontgoocheling kunnen zijn. Gelukkig liet Thierry Frémaux, directeur van het Festival, de editie 2020 toch doorgaan, maar dan wel digitaal, en labels toe te kennen aan de dit jaar geselecteerde films.

Zo kon 'Si le vent tombe'/’Should the wind fall’, een Belgisch-Frans-Armeense coproductie, twee labels in de wacht slepen. Hij kreeg niet alleen het ‘Officiële Selectie Cannes 2020’-label, maar ook het ‘ACID’-label – ACID staat voor Association du Cinéma Indépendant pour sa Diffusion – dat de onafhankelijke cinema verdedigt en opwaardeert."Je had het over een digitaal alternatief voor het Festival van Cannes?
"Inderdaad. Dat alternatief nam de vorm aan van een online markt, van 22 tot 29 juni. Dat gaf productieplatformen zoals het onze de kans om elkaar toch te ontmoeten en onze projecten voor te stellen, zoals op een fysieke editie.

Wij hebben onze films gepitcht om ervoor te zorgen dat ze in het buitenland verspreid worden. Een nominatie in Cannes verleent een film altijd een bijzondere uitstraling en de mensen willen hem zien. Dit jaar verliep het noodgedwongen wat moeilijker, maar er werden toch online vertoningen voor de professionals georganiseerd."

Hoe heb je de coronacrisis ervaren?
"De crisis heeft ons zeer zwaar getroffen. Twee van onze films, 'Jumbo' en 'Losers Revolution', liepen nog maar pas in de zalen, toen we ze moesten opschorten. We hebben helaas veel geld verloren aan communicatie en reclame, want we rekenden op de inkomsten van die films. In juli geven we ze een tweede kans. We koesteren hoge verwachtingen voor de heropening van de zalen, ook al weten we niet of het publiek op de afspraak zal zijn.

We waren ook onze nieuwe reeks 'Invisible' voor de RTBF aan het draaien en hebben de opnames vier dagen voor afsluiten moeten stilleggen. Ook daar zijn de nevenkosten hoog en ziet het ernaar uit dat de heropstart moeilijk wordt, gezien de veiligheidsnormen die aan de filmsets opgelegd zijn. Een aantal al gefilmde scènes zullen we moeten aanpassen.”

Wat is je relatie met BNP Paribas Fortis Film Finance?
"We werken al lang samen en hebben dus bevoorrechte contacten. De uitwisseling is altijd constructief en we hebben het geluk dat Guy Pollentier en Alex Verbaer echt gepassioneerd zijn en ook op het artistieke niveau een groot engagement tonen, naar de avant-premières komen, events organiseren om onze films bij de medewerkers van BNP Paribas Fortis te promoten, en zo meer. Het is veel meer dan een louter financiële samenwerking."

MEER WETEN

Lees het nieuws over Kwassa Films op hun officiële website.
Contact

Geef jouw commentaar

Medewerkers van BNP Paribas Fortis kunnen vrijuit hun mening geven over het onderwerp in kwestie. We vragen wel aan iedereen om zijn naam bij het commentaar te melden. De redactie behoudt zich het recht voor om anonieme commentaren of commentaren die niet met het onderwerp verband houden niet te publiceren. Er is geen plaats voor het uitvechten van vetes of scheldpartijen polemieken of door anderen als kwetsend te ervaren taalgebruik.