Collega's

Drie tips over de persoonlijke toets bij thuiswerken

Nu we met z’n allen veel meer dan gebruikelijk van thuis uit werken, brengt Dixit Today tips over hoe je dat het beste doet. Gisteren over ‘duidelijkheid’, vandaag over ‘de persoonlijke toets’ bij telewerken. Om dat werken efficiënt en productief te laten verlopen.
Op afstand werken betekent meer alleen werken. Studies tonen aan dat eenzaamheid een grote uitdaging is voor mensen die op afstand werken. Besteed er dan ook een extra beetje moeite aan om je communicatie zoveel mogelijk een persoonlijke toets te geven. Dat zorgt ook voor een duidelijkere communicatie. Twee keer winst.

1. Voer je communicatie zoveel mogelijk zoals een face-to-facegesprek
Technologie zorgt voor veel hulpmiddelen die communicatie op afstand kunnen verrijken: Skype, Webex, One Note, Sharepoint ... Heb je die tools niet, verkies dan een telefoongesprek boven een e-mail.
De regel is: hoe persoonlijker, hoe beter. Let wel: gebruik geen video wanneer je skypet, om het netwerk van de bank zo min mogelijk te belasten.

2. Gebruik emoticons beredeneerd
Ook al vinden sommigen ze misschien nog controversieel, onderzoek wijst uit dat emoticons positieve effecten hebben wanneer je ze gebruikt in je professionele communicatie. Ze maken communicatie persoonlijker en kunnen misverstanden vermijden.
Dat gaat misschien niet op voor elke doelgroep, maar in interne communicatie, en voor communicatie onder collega’s kan het zeker. Wellicht nog niet meteen voor communicatie naar klanten 😉.

3. Vergeet het relationele aspect van communicatie niet
Voldoende communiceren is niet alleen noodzakelijk om duidelijkheid te creëren. Het beïnvloedt ook de relatie met je collega’s. Communiceer je weinig bij werken op afstand, dan heeft dat een negatieve invloed op de relatie tussen collega’s, het onderlinge vertrouwen, en de voldoening die mensen uit hun job halen.

Alle details over efficiënt telewerken vind je op deze Echonet Mobile-pagina .
Alle richtlijnen over ergonomisch verantwoord telewerken vind je in de ‘Welzijnscheck Telewerk ’.
De algemene principes rond telewerken vind je op deze pagina .

(Bron: vonk, netwerk voor interne communicatie. Auteur: Dries De Schutter, opleider en coach bij Knowledge On the Spot.)

Contact

Geef jouw commentaar

Medewerkers van BNP Paribas Fortis kunnen vrijuit hun mening geven over het onderwerp in kwestie. We vragen wel aan iedereen om zijn naam bij het commentaar te melden. De redactie behoudt zich het recht voor om anonieme commentaren of commentaren die niet met het onderwerp verband houden niet te publiceren. Er is geen plaats voor het uitvechten van vetes of scheldpartijen polemieken of door anderen als kwetsend te ervaren taalgebruik.