Mijn Job

SkillDeal, de collaboratieve tool van morgen?

 CPBB is er half oktober al mee gestart. HR volgt in november. Met SkillDeal.
#ResourceNotFound: Labels, Show description#

Erik Vanberg (CPBB Communications)

Heb je een vraag van commerciële aard? Een probleem met informatica of met boekhouding? Dringend een korte vertaling nodig? Uitleg over Sametime, assistentie bij Excel of PowerPoint? Vraag hulp bij je collega's, via SkillDeal.

 

Met SkillDeal kun je je eigen competenties ten dienste stellen van een community en zelf op jouw beurt een beroep doen op de competenties van anderen.

Hoe werkt het?
Bij je inschrijving stel je een profiel op door de vaardigheden te selecteren die aansluiten op jouw specialiteiten. Je ontvangt dan ook een 'startbudget' van 150 minuten die werken als virtueel geld.

Vervolgens kun je ‘deals’ lanceren door de hulp van andere gebruikers te vragen. Er vertrekt dan automatisch een kennisgeving naar de communityleden die specialist zijn in de betreffende materie. Zodra een deal opgelost is, kun je een score van één tot vijf sterren toekennen aan de gebruiker die jou geholpen heeft, en hem betalen met minuten die hij op zijn beurt kan gebruiken om een deal te lanceren. Enzovoort. Ingewikkeld? Welneen: SkillDeal is heel gebruiksvriendelijk.

Hoe het ontstond
Het SkillDeal-idee dook twee jaar geleden op. Erik Vanberg (CPBB Communications) greep zijn kans in 2013 bij de eerste SPARK-campagne: die gaf medewerkers de mogelijkheid om ideeën rechtstreeks aan het topmanagement van hun business voor te leggen. Hij toetste zijn idee aan de praktijk en trok meteen de aandacht van zijn chefs. "Hun belangstelling heeft me aangemoedigd om ermee door te gaan. Op basis van mijn haalbaarheidsstudie gaf Yvan De Cock (Head of CPBB) mij groen licht voor de verdere ontwikkeling van SkillDeal, met de garantie dat de tool minstens binnen CPBB getest zou worden. Ik heb me omringd met competente mensen en samen hebben we onze start-up gelanceerd."

Pilot
Een jaar later kregen 239 werknemers van CPBB een uitnodiging om SkillDeal twee maanden lang te testen, van eind juni tot eind augustus 2015. 61% van die doelgroep sloot zich aan, en van hen heeft 90% zijn eigen talenten gedocumenteerd. Ondanks de vakantieperiode raakte 92% van de deals opgelost, op gemiddeld twaalf uur tijd.

Anne Coucke (Engineering CRM & Channels for Enterprise) heeft de tool kunnen testen: "Je kent wel de competenties van je naaste collega's, maar niet die van de anderen. Met SkillDeal is geen complexe introductie nodig: je legt uit wat je nodig hebt, en je krijgt een antwoord van wie zich geroepen voelt om te helpen. De uitwisseling is dus eenvoudig. Verder is het een duidelijke en functionele interface. Ik ben onder de indruk van zijn kwaliteit."

SkillDeal werkt als smeerolie
Vandaag, dus amper twee weken na de officiële lancering van SkillDeal binnen CPBB, telt het platform meer dan 430 actieve gebruikers en die samen al ongeveer 49 deals realiseerden. HR laat al zijn medewerkers er vanaf de maand november over beschikken. Wie volgt?

Meer weten?

SkillDeal is nog niet in de hele bank beschikbaar. De beslissing om de tool al dan niet te gebruiken komt aan het topmanagement van elke afzonderlijke business toe. Voor meer info kun je terecht bij Erik Vanberg (CPBB Communications).

Contact