Collega's

Drie tips voor gefocust thuiswerken

Nu telewerken voor velen zowat de norm is, moet je dat ook efficiënt en productief aanpakken. Dixit Today gaf al twee dagen op rij tips over ‘duidelijkheid’ en ‘de persoonlijke toets’, vandaag aan de beurt: ‘blijf bij de les’.
Zeker wie het niet gewend is om van thuis uit te werken, is vatbaar voor afleiding. Dat verschilt natuurlijk van individu tot individu. Vijf minuutjes om de vaatwas leeg te halen, tussendoor even die uitgebloeide narcissen wegsnoeien: wat afleiding is nodig, maar baken die goed af.

1. Doe alsof je naar je werk gaat
Routines maken je leven makkelijker. Hou ze in stand wanneer je telewerkt. Sta om hetzelfde tijdstip op, neem een douche, kleed je aan alsof je naar het werk gaat. Dat helpt om je dag gefocust te beginnen.

2. Plan je werk en je pauzes
Thuiswerken geeft meer flexibiliteit. Hou dat in de hand door je werk wat bewuster te plannen. Wat je niet plant, loopt een groter risico dat het niet gebeurt. Plan eventueel ook je pauzes in, zo hou je je er gemakkelijker aan.

Blijkt focussen lastig? De pomodorotechniek kan helpen: focus je 25 minuten op een taak, neem dan een korte pauze: 5 minuten, of pik een taak  op die minder concentratie vergt. Ga dan verder met je eerste taak – of start er een nieuwe - opnieuw gedurende 25 minuten. Haal er gerust je kookwekker bij, of activeer de timer van je smartphone.

Blijf vooral ook gezond: ga even wandelen, haal een frisse neus. Beweeg.

3. Richt een werkruimte in
Ook dat helpt om beter bij de les te blijven. Werk liefst in een aparte ruimte aan een bureau. Als dat niet kan, richt je omgeving dan zoveel mogelijk in als een werkruimte.

Installeer je aan een tafel, niet in de zetel. Gebruik een apart toetsenbord, een muis, een laptophouder, en/of een extern beeldscherm - probeer minstens 3 meter dieptezicht achter je scherm te hebben. Met die maatregelen zorg je ook voor een gezonde werkhouding.

Alle details over efficiënt telewerken vind je op deze Echonet Mobile-pagina.
Alle richtlijnen over ergonomisch verantwoord telewerken vind je in de ‘Welzijnscheck Telewerk’.
De algemene principes rond telewerken vind je op deze pagina.(Bron: vonk, netwerk voor interne communicatie. Auteur: Dries De Schutter, opleider en coach bij Knowledge On the Spot.)

Contact

Geef jouw commentaar

Medewerkers van BNP Paribas Fortis kunnen vrijuit hun mening geven over het onderwerp in kwestie. We vragen wel aan iedereen om zijn naam bij het commentaar te melden. De redactie behoudt zich het recht voor om anonieme commentaren of commentaren die niet met het onderwerp verband houden niet te publiceren. Er is geen plaats voor het uitvechten van vetes of scheldpartijen polemieken of door anderen als kwetsend te ervaren taalgebruik.