Collega's

Tips voor efficiënt thuiswerken: een goeie houding

Nu telewerken voor velen zowat de norm is, moet je dat ook efficiënt en productief aanpakken. Dixit Today gaf al drie dagen op rij tips over helderheid, de persoonlijke toets in je communicatie, en je concentratie bevorderen. Deze keer gaat het over je houding.
#ResourceNotFound: Labels, Show description#

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Op vlak van ergonomie gelden er enkele tips om je werkplek goed in te richten. Ook zonder bureaustoel en verstelbare tafel, kan je met enkele hulpmiddelen je werkplek al een heel stuk verbeteren. Zo vermijd je lichamelijke problemen op termijn.

1.    Zet de bovenrand van je scherm op ooghoogte
Een goede kijkafstand is: één armlengte. Met een laptophouder kun je makkelijk de hoogte en kijkafstand aanpassen. Heb je er geen, plaats dan indien nodig een stapel boeken onder je laptop om tot de goede hoogte te komen. De beste oplossing om de hele dag te werken, is een groot scherm. Heb je dat in de buurt, sluit er dan je laptop op aan.

2.    De beste hoogte = ellebooghoogte

Je tafel komt het beste tot ellebooghoogte om je armen te ondersteunen. Wie thuis de luxe van een verstelbare tafel heeft, kan die makkelijk aanpassen, maar een tafel met een vaste werkhoogte hoeft geen probleem te zijn.  Ben je iets groter?   Zet je stoel dan wat lager.  Ben je wat kleiner?  Zet je stoel dan voldoende hoog voor de tafel, en plaats een steun onder de tafel om je voeten op te rusten:  een doos, …

3.    Zorg voor een stoel met steun in de lage rug
Een bureaustoel heeft onderaan meestal een bolle vorm. Die moet passen boven je broeksriem of in je lage rug. Heb je geen bureaustoel bij je thuis, plaats dan een kussen in de holte van je lage rug om de kromming daar te ondersteunen. Want langdurig zitten vermoeit de spieren. Een goede steun geeft de rugspieren af en toe rust. Laat je armen rusten op de armsteunen, of leg ze op de tafel, zodat je schouders ontspannen blijven. Zorg er steeds voor dat je voeten plat op de grond staan (of op een voetensteun).

4.    Gebruik een los toetsenbord en muis
Op een ergonomische werkplek zijn toetsenbord en scherm los van elkaar. Met een apart toetsenbord kun je het scherm op een correcte hoogte plaatsen en toch ook met een goede houding typen. Hetzelfde geldt voor de muis. Die hou je best zo dicht mogelijk bij je toetsenbord zodat je ellebogen dicht bij je lichaam blijven.

5.    Beweeg
Zelfs al beschik je over alle ergonmoisch materiaal, de hele dag zittend doorbrengen is nooit een goed idee. Kom geregeld even los uit die zittende houding, als het kan elk half uur.  Stap eens rond, haal een frisse neus om ook je hoofd helder te houden. Morgen meer tips daarover, om de reeks af te sluiten.

Alle details over efficiënt telewerken vind je op deze Echonet Mobile-pagina.
Alle richtlijnen over ergonomisch verantwoord telewerken vind je in de ‘Welzijnscheck Telewerk’.
De algemene principes rond telewerken vind je op deze pagina.

(Bron: ergonomiesite.be)

Contact

Geef jouw commentaar

Medewerkers van BNP Paribas Fortis kunnen vrijuit hun mening geven over het onderwerp in kwestie. We vragen wel aan iedereen om zijn naam bij het commentaar te melden. De redactie behoudt zich het recht voor om anonieme commentaren of commentaren die niet met het onderwerp verband houden niet te publiceren. Er is geen plaats voor het uitvechten van vetes of scheldpartijen polemieken of door anderen als kwetsend te ervaren taalgebruik.