Collega's

Drie tips rond efficiënt en productief thuiswerken

De uitdaging bij telewerken is voor veel mensen dezelfde: hoe werk ik van thuis uit efficiënt? Hoe zorg ik ervoor dat ik productief blijf? Dixit Today brengt een eerste pakket van drie tips over thuiswerken: duidelijkheid komt niet vanzelf.
Wanneer je op afstand werkt, daalt de hoeveelheid communicatie. Bij fysiek samenwerken stel je makkelijk en snel een vraag tussendoor, of  check je even of alles vlot verloopt. Op afstand is dat veel moeilijker.

1. Zorg voor een check-in en een check-out

Voer aan de start en aan het einde van de dag een kort telefoongesprek met je collega(‘s) of leidinggevende. Maak duidelijke afspraken, zorg ervoor dat de instructies goed begrepen zijn en bepaal duidelijke doelstellingen.

2. Besteed in je e-mails steeds voldoende aandacht aan het schetsen van de context.
Ga er niet zomaar vanuit dat mensen wel weten waarover je het hebt als je mailt. Online communicatie wordt vaak fout geïnterpreteerd en als onvolledig ervaren. Noem datgene waarover je mailt expliciet bij naam.

3. Plan gesprekken met iedereen met wie je samenwerkt.
Het is belangrijk dat je de communicatielijnen openhoudt met ál je collega’s. Wie op afstand werkt is geneigd om vooral contact te hebben met mensen waarmee hij of zij goed overeenkomt. Dat zorgt voor minder misverstanden en minder nood aan verduidelijking. Je begrijpt elkaar, en elkaars context, makkelijker. Maar je moet met al je collega’s blijven samenwerken.

Consulteer daarom ook regelmatig Echonet Mobile en Dixit Today.

Alle details over efficiënt telewerken vind je op deze Echonet Mobile-pagina.
Alle richtlijnen over ergonomisch verantwoord telewerken vind je in de ‘Welzijnscheck Telewerk’.

(Bron: vonk, netwerk voor interne communicatie. Auteur: Dries De Schutter, opleider en coach bij Knowledge On the Spot.)

Contact